Senzorická analýza piva Senzorická analýza piva Kurz III.

Senzorická analýza piva

Tohle bude vysoká lekce pro fajnšmekry. Rozebereme chuť piva (téměř) na atomy. Pivo má 14 základních chutí, plus další podskupiny – celkem tedy 122 chuťových popisů. Prakticky si otestujete, jaké chutě a v jakých koncentracích jste schopni vnímat. Na závěr tohoto kurzu budete schopni sestavit senzorický profil piva.

Nejbližší termín

Senzorická analýza piva

25. 5. 2024 OD 09:00, Praha


26

Obsah kurzu

Co se naučíte, dozvíte a ochutnáte?

Kurz začíná v 9:00 a trvá do cca 16:00.

I.Teorie senzorické analýzy

Bez trochy teorie to nepůjde. Musíme se shodnout na definici základních pojmů a také se podíváme na obecné zásady a principy senzorické analýzy. Nastavíme kritéria, která subjektivní vnímání chutí posunou na objektivní úroveň analýzy.

Praxe & degustace

Vyzkoušíte si identifikaci základních chutí.

II.Senzorická analýza piva

Tak se do toho dáme, probereme organoleptické vjemy v pivu. Jinými slovy: posvítíme si na základní atributy piva: vzhled, pěna, čirost, barva, říz, plnost, trpkost, hořkost, sladkost a kyselost. A začneme posuzovat vyváženost jednotlivých složek.

Praxe & degustace

Rozlišení plnosti a hořkosti, pořadová zkouška na intenzitu hořkosti.

III.Kruhové schéma chutí I.

Aby se pivní degustátoři po celém světě dohodli, vzniklo „kruhové schéma chutí“, které zavádí přesné kategorie k popisu chutí piva. Schéma obsahuje 14 základních tříd senzorických vjemů, které se naučíme identifikovat a popsat.

Praxe & degustace

Identifikační zkouška: určení vybraných základních chutí v pivu.

IV.Kruhové schéma chutí II.

Čtrnácti základními třídami to nekončí – kruhové schéma obsahuje celkem 122 různých charakteristik chutí a vůní. Každá z nich své přesné slovní označení. Není možné probrat úplně všechny, ale podíváme se na ty hlavní, které jsou důležité v souvislosti s nejčastějšími vadami piva – pochopíte, kdy, jak a proč vady vznikají.

Praxe & degustace

Identifikační zkouška: určení vybraných pokročilých chutí v pivu.

V.Senzorický profil piva 

V tuhle chvíli máte pokročilé znalosti pivních degustátorů a porotců. Vysvětlíme si, jak se tvoří senzorický profil piva. Nahlédneme do zákulisí pivních soutěží a degustací. Podíváme se, jak fungují degustační komise. Pak už bude řada na vás, budete hodnotit.

Praxe & degustace

Profilová degustace vybraných vzorků piv včetně vyplnění degustačního protokolu.

Powered by Froala Editor

Jak kurz probíhá

•Kurz je celodenní a vede jej profesionální lektor, expert z oboru pivovarnictví. 

•Vedle teorie klademe velký důraz na degustaci (pivní sommelierství). V ceně kurzu jsou zahrnuty veškeré degustační vzorky a neutralizační sousta. 

•Každý účastník získá certifikát o absolvování kurzu. 

•V ceně kurzu je oběd. 

•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit. 

•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost. 

•Kurz v Praze probíhá v moderních školicích prostorech 4* hotelu Troja s nádherným výhledem na město. Hotel se nachází v bezprostřední blízkosti metra i tramvají. Brno připravujeme.

Powered by Froala Editor

Co vám kurz přinese

Možná máte o pivu hodně načteno a taky hodně ochutnáno. Pokud ale chcete své znalosti a dovednosti posunout dál, neobejdete se bez člověka s referenčním „jazykem“, bez někoho, kdo chutě piva bravurně ovládá a pomůže vám zkalibrovat vaše hodnocení. Díky zkušené lektorce s více než 40letou praxí v oboru pivní senzoriky si uvědomíte skutečnou škálu pivních chutí.

Powered by Froala Editor

Termíny kurzu

  • 25. 5. 2024 OD 09:00, Praha Senzorická analýza piva

  • Cena kurzu 3 590 Kč Včetně DPH

    Objednávka kurzu

    Povinné údaje jsou označeny *

    Termín kurzu
    Údaje o vás
    Další nepovinné údaje
    Způsob platby

    Objednat kurz jako dárek

    Údaje o vás
    (Jméno se propíše na voucher. Ponechte prázdné, pokud chcete doplnit jméno sami či beze jména.)
    Další nepovinné údaje
    Způsob platby

    Co říkají

    naši absolventi

    Příjemné prostředí, skvěle připravený přednášející a super praktické části. Jestli si myslíte, že rozumíte pivu, zkuste si projít trojúhelníkovým testem.

    Petr Skalka

    Kurz jsem věnovala tátovi jako dárek. Nejdřív ohrnoval nos, moc tomu nevěřil, ale vrátil se nadšený a chce jít na další.

    Zuzana Dvořáková

    Spousta informací, které do sebe skvěle zapadnou. Po kurzu jsem změnil hodně návyků. Pivo teď piju a vybírám jinak.

    Michal Veselý



    Máte zájem o jiný kurz?

    Podobné kurzy

    Kurz I.

    Pivo a pivovarnictví

    O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.

    Detail kurzu
    Kurz II.

    Rozmanitost chutí a stylů

    Vydejte se s námi objevit, ochutnat a pochopit, odkud se bere nesmírná rozmanitost pivních chutí a stylů. Prvotřídní degustační zážitek.

    Detail kurzu
    Domovarnictví

    Domácí vaření piva

    Uvařte si vlastní pivo. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Naučíme vás to.

    Detail kurzu

    E-mailem Novinky

    Tu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.

    @
    * Bez obav, z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit jedním kliknutím.
    Dotazy? Kontakty
    • Sládkova akademie s.r.o.
    • U libeňského pivovaru 1612/12
    • 180 00 Praha 8

    • IČ: 11745207
    • DIČ: CZ11745207
    Koupit kurz

    Poukaz ihned e-mailem