Rozmanitost chutí a stylů Rozmanitost chutí a stylů Kurz II.

Rozmanitost chutí a stylů

Tři základní suroviny a přece taková pestrost chutí. Půjdeme do hloubky. Podíváme se, jaké vlastnosti piva pocházejí ze surovin, jaké z varného procesu, jaké z kvašení a jaké z kontaminace. Prozkoumáme moderní i specifické pivní styly - jejich charakteristiku i vlastnosti. Absolventům tohoto kurzu už žádný pivovar či sládek nenamluví, že „takhle to pivo chtěli“ – jsou chutě a vůně, které do piva nikdy nepatří.  

Nejbližší termín

Rozmanitost chutí a stylů

25. 9. 2022 OD 09:00, Praha


22

Obsah kurzu

Co se naučíte, dozvíte a ochutnáte? (Kurz začíná v 9:00 a trvá do cca 16:00.)

I.Pestrost surovin pro výrobu piva

Tři základní suroviny – vodu, slad, chmel – jsme probrali už v prvním kurzu. Nyní je prozkoumáme ještě důkladněji a přibereme další suroviny. Vedle ječných sladů se používají i pšeničné, žitné, ovesné, rýžové a další. Slady se často také nahrazují (surogace) – proč a s jakým dopadem na pivo? Nejdražší surovinou ale zůstává chmel. Existuje více než 270 druhů. Trochu si je utřídíme, abyste pochopili, do jakých piv se používají a jaké vytvářejí aroma. A dojde i na další koření a přísady používané pro zvýraznění chutí: od anýzu po zázvor.

Praxe & degustace

a) Úvodní degustace.

b) Piva s méně obvyklými přísadami.

c) Různé chmelové odrůdy a jejich aroma.

II.Původ chutí a vůní v pivu

Zaměříme se na široké spektrum chutí a vůní (aromat) v pivu. Jaké vlastnosti piva pocházejí ze sladů a surogátů? Jaké z chmelových výrobků? Jaké z varného procesu a kvasinek? Jaké z kontaminace? Jaké ze stáčení, skladování a čepování? Zdaleka ne všechny chutě a vůně jsou v pivu žádoucí, respektive co charakterizuje jeden pivní styl, může být v jiném pivním stylu výraznou vadou. Látky jako diacetyl, dimethylsulfid, acetaldehyd nechceme v senzorickém profilu piva vůbec. Přesto je tam nacházíme. Tak co dělají pivovary špatně? Naproti tomu estery, nejvýznamnější aromatické látky piva, dodávají pivu příjemné ovocné tóny – na druhou stranu banán v ležáku cítit nechcete. A kovová chuť, jak si někteří myslí, rozhodně nepochází z plechovky. Pojďme si všechny pivní chutě a aromata zasadit do souvislostí.

Praxe & degustace

a) Degustace piv ze dvou minipivovarů.

b) Porovnání IPL (India Pale Lager) versus český studeně chmelený ležák.

c) Provnání rozdílů pšeničných piv. 

III.Analytické parametry piva

Chuť a vůně jsou do značné míry subjektivní, i když pravidleným tréninkem se dají „zkalibrovat" (tím se zabýváme v kurzu III, Senzorická analýza piva). Řadu parametrů v průběhu procesu vaření a kvašení lze přesně měřit a říkají nám hodně o tom, jaké pivo a jakých kvalit vzniká. Pro běžného konzumenta zůstanou zkratky jako IBU, EBC, OG, RDF nebo DA záhadou, pivní degustátor ovšem jejich smysl musí znát.

Praxe & degustace

a) Párová zkouška: porovnání piv se stejným obsahem alkoholu a jinou stupňovistostí.

b) Párová zkouška: porovnání plnosti piv.

c) Trojúhelníkový test: alko versus nealko pivo.

IV.Pivní styly a fenomén IPA

Doba, kdy jsme pili jen desítku nebo dvanáctku je naštěstí nenávratně pryč. Rozmanitost pivních stylů jde ruku v ruce s rozmachem malých pivovarů. Probereme a ochutnáme různé pivní styly a zaměříme se na jejich specifika.

Praxe & degustace

a) Český ležák versus "globální" ležák.

b) Porovnání dvou druhů stoutů.

c) Porovnání a charaktersitika Blond Ale + West Coast Ipa + NEIPA.

Powered by Froala Editor

Jak kurz probíhá

•Kurz je celodenní a vede jej profesionální lektor, expert z oboru pivovarnictví. 

•Vedle teorie klademe velký důraz na degustaci (pivní sommelierství). V ceně kurzu jsou zahrnuty veškeré degustační vzorky a neutralizační sousta. 

•Každý účastník získá certifikát o absolvování kurzu. 

•V ceně kurzu je oběd. 

•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit. 

•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost. 

•Kurz v Praze probíhá v moderních školicích prostorech 4* hotelu Troja s nádherným výhledem na město. Hotel se nachází v bezprostřední blízkosti metra i tramvají. Brno připravujeme.

Powered by Froala Editor

Co vám kurz přinese

Díky tomu kurzu si uvědomíte pokročilé pivní souvislosti. Obsahově navazujeme na kurz I. (Základy pivního sommelierství) a dále prohlubujeme vaše znalosti surovin, výrobních postupů a z nich plynoucí pestrosti a specifik chutí. Pochopíte většinu pivních stylů, abyste přesně věděli, co od každého z nich čekat.

Powered by Froala Editor

Termíny kurzu

  • 4. 2. 2022 OD 09:00, Praha Rozmanitost chutí a stylů
  • 10. 4. 2022 OD 09:00, Praha Rozmanitost chutí a stylů
  • 25. 9. 2022 OD 09:00, Praha Rozmanitost chutí a stylů

  • Cena kurzu 2 990 Kč Včetně DPH

    Objednávka kurzu

    Povinné údaje jsou označeny *

    Termín kurzu
    Údaje o vás
    Další nepovinné údaje
    Způsob platby

    Objednat kurz jako dárek

    Údaje o vás
    Další nepovinné údaje
    Způsob platby

    Co říkají

    naši absolventi

    Příjemné prostředí, skvěle připravený přednášející a super praktické části. Jestli si myslíte, že rozumíte pivu, zkuste si projít trojúhelníkovým testem.

    Petr Skalka

    Kurz jsem věnovala tátovi jako dárek. Nejdřív ohrnoval nos, moc tomu nevěřil, ale vrátil se nadšený a chce jít na další.

    Zuzana Dvořáková

    Spousta informací, které do sebe skvěle zapadnou. Po kurzu jsem změnil hodně návyků. Pivo teď piju a vybírám jinak.

    Michal Veselý



    Máte zájem o jiný kurz?

    Podobné kurzy

    Kurz I.

    České pivo a pivovarnictví

    O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.

    Detail kurzu
    Kurz III.

    Senzorická analýza piva

    Vytříbíme vaše smysly a rozebereme chuť piva na atomy. Naučíme vás dovednosti porotců mezinárodních soutěží.

    Detail kurzu
    Domovarnictví

    Domácí vaření piva

    Uvařte si vlastní pivo. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Naučíme vás to.

    Detail kurzu

    E-mailem Novinky

    Tu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.

    @
    * Bez obav, z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit jedním kliknutím.
    Dotazy? Kontakty
    • Sládkova akademie s.r.o.
    • U libeňského pivovaru 1612/12
    • 180 00 Praha 8

    • IČ: 11745207
    • DIČ: CZ11745207
    Koupit kurz

    Poukaz ihned e-mailem

    Kup kurz jako dárek