Tři základní suroviny a přece taková pestrost chutí. Půjdeme do hloubky. Podíváme se, jaké vlastnosti piva pocházejí ze surovin, jaké z varného procesu, jaké z kvašení a jaké z kontaminace. Prozkoumáme moderní i specifické pivní styly - jejich charakteristiku i vlastnosti. Absolventům tohoto kurzu už žádný pivovar či sládek nenamluví, že „takhle to pivo chtěli“ – jsou chutě a vůně, které do piva nikdy nepatří.
Co se naučíte, dozvíte a ochutnáte? (Kurz začíná v 9:00 a trvá do cca 16:00.)
Tři základní suroviny – vodu, slad, chmel – jsme probrali už v prvním kurzu. Nyní je prozkoumáme ještě důkladněji a přibereme další suroviny. Vedle ječných sladů se používají i pšeničné, žitné, ovesné, rýžové a další. Slady se často také nahrazují (surogace) – proč a s jakým dopadem na pivo? Nejdražší surovinou ale zůstává chmel. Existuje více než 270 druhů. Trochu si je utřídíme, abyste pochopili, do jakých piv se používají a jaké vytvářejí aroma. A dojde i na další koření a přísady používané pro zvýraznění chutí: od anýzu po zázvor.
a) Úvodní degustace.
b) Piva s méně obvyklými přísadami.
c) Různé chmelové odrůdy a jejich aroma.
Zaměříme se na široké spektrum chutí a vůní (aromat) v pivu. Jaké vlastnosti piva pocházejí ze sladů a surogátů? Jaké z chmelových výrobků? Jaké z varného procesu a kvasinek? Jaké z kontaminace? Jaké ze stáčení, skladování a čepování? Zdaleka ne všechny chutě a vůně jsou v pivu žádoucí, respektive co charakterizuje jeden pivní styl, může být v jiném pivním stylu výraznou vadou. Látky jako diacetyl, dimethylsulfid, acetaldehyd nechceme v senzorickém profilu piva vůbec. Přesto je tam nacházíme. Tak co dělají pivovary špatně? Naproti tomu estery, nejvýznamnější aromatické látky piva, dodávají pivu příjemné ovocné tóny – na druhou stranu banán v ležáku cítit nechcete. A kovová chuť, jak si někteří myslí, rozhodně nepochází z plechovky. Pojďme si všechny pivní chutě a aromata zasadit do souvislostí.
a) Degustace piv ze dvou minipivovarů.
b) Porovnání IPL (India Pale Lager) versus český studeně chmelený ležák.
c) Provnání rozdílů pšeničných piv.
Chuť a vůně jsou do značné míry subjektivní, i když pravidleným tréninkem se dají „zkalibrovat" (tím se zabýváme v kurzu III, Senzorická analýza piva). Řadu parametrů v průběhu procesu vaření a kvašení lze přesně měřit a říkají nám hodně o tom, jaké pivo a jakých kvalit vzniká. Pro běžného konzumenta zůstanou zkratky jako IBU, EBC, OG, RDF nebo DA záhadou, pivní degustátor ovšem jejich smysl musí znát.
a) Párová zkouška: porovnání piv se stejným obsahem alkoholu a jinou stupňovistostí.
b) Párová zkouška: porovnání plnosti piv.
c) Trojúhelníkový test: alko versus nealko pivo.
Doba, kdy jsme pili jen desítku nebo dvanáctku je naštěstí nenávratně pryč. Rozmanitost pivních stylů jde ruku v ruce s rozmachem malých pivovarů. Probereme a ochutnáme různé pivní styly a zaměříme se na jejich specifika.
a) Český ležák versus "globální" ležák.
b) Porovnání dvou druhů stoutů.
c) Porovnání a charaktersitika Blond Ale + West Coast Ipa + NEIPA.
Powered by Froala Editor
•Kurz je celodenní a vede jej profesionální lektor, expert z oboru pivovarnictví.
•Vedle teorie klademe velký důraz na degustaci (pivní sommelierství). V ceně kurzu jsou zahrnuty veškeré degustační vzorky a neutralizační sousta.
•Každý účastník získá certifikát o absolvování kurzu.
•V ceně kurzu je oběd.
•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit.
•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost.
•Kurz v Praze probíhá v moderních školicích prostorech 4* hotelu Troja s nádherným výhledem na město. Hotel se nachází v bezprostřední blízkosti metra i tramvají. Brno připravujeme.
Powered by Froala Editor
Díky tomu kurzu si uvědomíte pokročilé pivní souvislosti. Obsahově navazujeme na kurz I. (Základy pivního sommelierství) a dále prohlubujeme vaše znalosti surovin, výrobních postupů a z nich plynoucí pestrosti a specifik chutí. Pochopíte většinu pivních stylů, abyste přesně věděli, co od každého z nich čekat.
Powered by Froala Editor
Povinné údaje jsou označeny *
O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.
Detail kurzuVytříbíme vaše smysly a rozebereme chuť piva na atomy. Naučíme vás dovednosti porotců mezinárodních soutěží.
Detail kurzuUvařte si vlastní pivo. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Naučíme vás to.
Detail kurzuTu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.