Pivo a pivovarnictví Pivo a pivovarnictví Kurz I.

Pivo a pivovarnictví

DOPORUČUJEME

Prozkoumáme pivo od začátku do konce. Všechny mýty a fakta pohromadě. Základní chutě srovnané do latě. Budeme degustovat hlavně typicky česká piva, tedy spodně kvašená piva plzeňského typu, ale většina informací má obecnou platnost. Projdeme suroviny, výroby, stáčení, skladování i servírování, abyste si uvědomili, jak každá fáze ovlivňuje chuť a vlastnosti piva. Díky tomuto kurzu budete umět rozlišit dobré pivo od špatného – bez ohledu, zda pochází z průmyslového nebo řemeslného pivovaru. Ideální kurz pro všechny milovníky "české pivní školy" a pro všechny, kdo se chtějí dozvědět maximum informací o pivu během jednoho dne.

Žádné termíny ke kurzu nebyly nalezeny!


19

Obsah kurzu

Co se naučíte, dozvíte a ochutnáte?

Kurz začíná v 9:00 a trvá do cca 17:00.

I.Fakta & mýty

Na rozjezd si dáme pár zajímavostí o pivu, pivovarnictví a pivní kultuře. Některé mýty jsou hluboce zakořeněné ovlivňují způsob, jak pivo vnímáme. To si můžete vyzkoušet hned na první degustaci.

Praxe & degustace

Trojúhelníkový test: alko vs nealko pivo.

II.Suroviny pro výrobu piva

Tři základní suroviny. Ječmen, chmel a voda. Vezme to postupně. Co a proč se děje s ječmenem ve sladovnách? Jak se musí upravit pro různá piva? Jaký je rozdíl mezi plzeňským, mnichovským či karamelovým sladem? Pak probereme chmel, základní koření piva. S chmelovými hlávkami se v praxi setkáváme zřídka, ve složení piva si častěji přečteme „chmelové produkty“. Co tedy pro charakter piva znamenají nejrůznější chmelové extrakty a pelety? V čem se typicky česká odrůda Žatecký Poloraný Červeňák liší od jiných chmelů? A nakonec voda, které je v pivu nejvíc, a také se kolem ní točí nejvíc mýtů. Tak pár těch mýtů zboříme.

Praxe & degustace

a) Ochutnávka tří druhů sladů (plzeňský, bavorský, karamelový).

b) Senzorika chmelů.

c) Degustce piv s obsahem méně obvyklých surovin. 

d) Porovnání vlastností černých piv (a proč vlastně černých?)

III.Technologie výroby piva

Zkusíme si společně – teoreticky – uvařit pivo (odborníci vědí, že pivo se nevaří, vaří se mladina). Projdeme celý proces krok za krokem od šrotování sladu až po dokvášení, abyste si uvědomili, co a proč se v jaké fázi děje. O pivovarské praxi by dalo mluvit týdny. My z vás nechceme vychovat sládky, ale pivní sommeliery, pivní znalce, proto vybíráme podstatné a praktické informace. Pochopíte, jak se pro piva vybírají slady a chmely. Co je infuzní a dekokční rmutování. Jak, kdy a kolikrát se chmelí a jaká jednotlivé chmelení mají význam. Jak se dělá dietní (light) nebo nealkoholické pivo. A jednou provždy si uděláme jasno v tom, co je desítka a dvanáctka – i když třeba obě mají stejný stupeň alkoholu.

Praxe & degustace

a) Mezistupně výroby piva (sladina, mladina)

b) Trojúhelníkový test: rozlišení 10° vs 12°.

c) Prokovašení piva (tři vzorky se stejným obsahem alkoholu)

IV.Charakteristika a vlastnosti stočeného piva

Pivo nám dokvašuje. A co teď s ním? Kvůli nízkému obsahu alkoholu má malou schopnost (sebe)konzervace. Chmelové silice zase reagují se světlem a mění se na sulfidy s charakteristickým zápachem. Jak pivo skladovat, transportovat a servírovat, aby si zachovalo maximum svých původních vlastností? Jak pivo zvládá teplotní šoky v distribučním řetězci i následný pobyt pod zářivkou v supermarketu? Ochutnáme a probere výhody i nevýhody různých uprav: filtrace, pasterace, tankové pivo atd.

Praxe & degustace

a) Chuťový profil "typicky českého ležáku", "mezinárodního ležáku" a piva stylu IPA.

b) Porovnání filtrovaného a nefiltrovaného piva.  

d) Degustace 3 druhů nealko piv (tři různé způsoby výroby) 

V.Průmyslové vs. řemeslné pivovary

A je to tady! Minipivovary versus koncerny. V čem a proč se liší jejich filozofie? Co různý přístup k výrobě znamená pro výslednou kvalitu a vlastnosti piva? V čem vítězí minipivovary, a v čem naopak koncerny? Kde se vzalo „europivo“? Jaké výhody a úskalí skrývají moderní technologie typu HGB (High Gravity Brewing), které umožňují naředit vodou pivo o vyšší stupňovitosti. 

Praxe & degustace

a) Porovnání vlastností stejného typu piva z minipivovaru a z průmyslového pivaru.

b) Porovanání piv z licencované výroby (stejná značka, jiný pivovar).

c) Vliv technologie HGB na senzorické vlastnosti piva. 

VI.Senzorické vlastnosti piva

Když vaše oblíbené pivo chutná jinak, zdaleka nemusí být na vině sládek. Na pivu se podepisuje řada faktorů a jeho vlastnosti se rychle mění s časem, pivo stárne. Vysvětlíme si další přímé i nepřímé vlivy na chuť piva. Naučíme se pojmenovat základní charakteristiky vůní a chutí.

Praxe & degustace

Základní charakteristika chutí, vůní a vad.

a) Vliv stárnutí na vlastnosti piva.

b) Vliv světla na vlastnosti piva.

c) Vliv obalu na vlastnosti piva.

Jak kurz probíhá

•Kurz je celodenní a vede jej profesionální lektor, expert z oboru pivovarnictví. 

•V ceně kurzu je servírovaný oběd s dezertem, veškeré degustační vzorky a studijní materiály.

•Každý účastník získá certifikát o absolvování kurzu. 

•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit. 

•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost. 

•Kurz v Praze probíhá v moderních školicích prostorech 4* hotelu Troja s nádherným výhledem na město. Hotel se nachází v bezprostřední blízkosti metra i tramvají. Brno připravujeme.

Powered by Froala Editor

Co vám kurz přinese

•Perfektně vás zorientujeme v pivu. Budete umět rozlišit dobré pivo od špatného.

•Pochopíte různé souvislosti mezi surovinami, technologickými procesy a výslednou kvalitou.

•Uvědomíte si, co všechno ovlivňuje chuť piva a jak si správně vybrat.

•Po skončení kurzu vám bude pivo chutnat jinak – rozhodně lépe.

Termíny kurzu

Žádné termíny ke kurzu nebyly nalezeny!


Cena kurzu 3 590 Kč Včetně DPH

Objednávka kurzu

Povinné údaje jsou označeny *

Termín kurzu
Údaje o vás
Další nepovinné údaje
Způsob platby

Objednat kurz jako dárek

Údaje o vás
(Jméno se propíše na voucher. Ponechte prázdné, pokud chcete doplnit jméno sami či beze jména.)
Další nepovinné údaje
Způsob platby

Co říkají

naši absolventi

Příjemné prostředí, skvěle připravený přednášející a super praktické části. Jestli si myslíte, že rozumíte pivu, zkuste si projít trojúhelníkovým testem.

Petr Skalka

Kurz jsem věnovala tátovi jako dárek. Nejdřív ohrnoval nos, moc tomu nevěřil, ale vrátil se nadšený a chce jít na další.

Zuzana Dvořáková

Spousta informací, které do sebe skvěle zapadnou. Po kurzu jsem změnil hodně návyků. Pivo teď piju a vybírám jinak.

Michal Veselý



Máte zájem o jiný kurz?

Podobné kurzy

Kurz II.

Rozmanitost chutí a stylů

Vydejte se s námi objevit, ochutnat a pochopit, odkud se bere nesmírná rozmanitost pivních chutí a stylů. Prvotřídní degustační zážitek.

Detail kurzu
Kurz III.

Senzorická analýza piva

Vytříbíme vaše smysly a rozebereme chuť piva na atomy. Naučíme vás dovednosti porotců mezinárodních soutěží.

Detail kurzu
Domovarnictví

Domácí vaření piva

Uvařte si vlastní pivo. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Naučíme vás to.

Detail kurzu

E-mailem Novinky

Tu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.

@
* Bez obav, z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit jedním kliknutím.
Dotazy? Kontakty
  • Sládkova akademie s.r.o.
  • U libeňského pivovaru 1612/12
  • 180 00 Praha 8

  • IČ: 11745207
  • DIČ: CZ11745207
Koupit kurz

Poukaz ihned e-mailem