Ochutnejte a pochopte, co je podstatou nesmírné rozmanitosti a pestrosti piva. Udělejte si jednou provždy pořádek v pivních stylech. Ale co je vlastně pivní styl? Podle čeho piva roztřídit do stylů? Podle typu kvašení? Podle barvy? Podle surovin? Podle země původu? Není to tak samozřejmé...
Přednášky o pivních stylech jsou obvykle úmorným výčtem piv spolu s jejich parametry. Tomu se chceme vyhnout. Naším cílem není popsat každý existující styl, ale vytvořit si v nich systém, který vám bude jednoduše dávat smysl.
Kurz je rozdělný do tří bloků a v každém probereme jeden typ piv / stylů: piva na celý večer, složitější piva (na vychutnání) a zvláštní piva.
Co se naučíte, dozvíte a ochutnáte?
Kurz začíná v 15:00, trvá do cca 19:00 a pokračuje neformální debatou.
Rozebereme styly v širších souvislostech, abyste si uvědomili, co je esencí pivních stylů z hlediska varního procesu i senzorických vlastností. Těšte se na důkladné a nekompromisní degustace každého vzorku.
Ochutnáte minimálně devět druhů skvělých piv, příkladných reprezentantů rozebíraných pivních stylů. Piva vybíráme především z produkce tuzemských minipivovarů – abychom ukázali, že to umíme i u nás, a hlavně abyste si piva kdykoli mohli koupit.
Pojmenování prvního okruhu mluví za vše. Tahle piva si vyloženě říkají o další napití. Jejich společným jmenovatelem by mohlo být, že nejsou ani příliš hořká, ani příliš nachmelená, ani příliš sladová. Prostě vyvážená a vysoce pitelná. Nemůžeme začít jinak než u typického ležáku, pak budeme hledat spojnice a paralely ke stylu American Pale Ale (APA) a dostaneme se až rodině pivu typu Session.
a) Ležák
b) American Pale Ale (APA)
c) Session beer
Čím víc o pivu víte, tím víc vás baví přemýšlet, jak ho sládek složil dohromady. Anebo si chcete užít chuťové složky či vlastnosti piva, které jsou pro styl charakteristické nebo v něm akcentované. A zdaleka to není jen o počtu použitých chmelů nebo o stupních hořkosti (IBU). Probere fenomén a bohatou rodinu piv typu India Pale Ale (IPA), u toho nemůžeme vynechat moderní a populární New England Ipa (NEIPA) a zakončíme u tmavých, spodně kvašených a zpravidla silných piv typu Stout.
a) India Pale Ale (IPA)
b) New England Ipa (NEIPA)
c) Stout
Zvláštní neznamená divný. Každý sládek by rád vytvořil svůj nový styl, ale většina pokusů jsou slepé uličky. V tomhle bloku si vysvětlíme, s čím vším se dá v pivu experimentovat. Budeme se věnovat velké rodině kyseláčů, neboli Sour beer (tradičních i moderních). Zamyslíme se, jak piva zrají a stárnou, ovšem způsobem, aby to jejich kvalitu povýšilo (Barrel Ipa) a nakonec nemůžeme vynechat piva typu Lambic, která nejsou kvašené speciálně vyšlechtěnými kvasinkami, ale výhradně spontánně.
a) Kyseláče (Sour beer)
b) Barrel Ipa
c) Lambic
U piva, o pivu a dalších tématech.
Kurz se koná v salónku pivovaru Cobolis (přímo u metra C, Ládví). Jedná se o unikání prostor, který je vestavěný ve sklepních prostorách uprostřed pivovarské technologie, kde se produkují všechny piva Coibolis.
•Kurz je koncipovaný jako odpolední / večerní (od 15:00 do 19:00 a pokračuje neformlním posezním u piva)
•Kurz vede zkušený lektor, znalec pivní stylů a certifikovaný degustátor.
•Vedle teorie klademe velký důraz na degustaci (pivní sommelierství). V ceně kurzu jsou zahrnuty veškeré degustační vzorky.
•Každý účastník získá certifikát o absolvování kurzu.
•V ceně kurzu je občerstvení (neutralizační sousto: šunka, sýr, pečivo).
•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit.
•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost.
Kurz se koná v salónku pivovaru Cobolis (přímo u metra C, Ládví). Jedná se o unikání prostor, který je vestavěný ve sklepních prostorách uprostřed pivovarské technologie, kde se produkují všechny piva Coibolis.
Powered by Froala Editor
Tři základní suroviny a přece taková pestrost chutí. Rozebereme styly v širších souvislostech, abyste si uvědomili, co je esencí pivních stylů z hlediska varního procesu i senzorických vlastností. Těšte se na důkladné a nekompromisní degustace každého vzorku, abyste si vštípili, jak má ten který styl správně chutnat. Na degustace vybíráme prvotřídní a dlouhodobě prověřená piva. Absolventům tohoto kurzu už žádný pivovar či sládek nenamluví, že „takhle to pivo chtěli“ – budete vědět, jak mají různé styly skutečně chutnat.
Povinné údaje jsou označeny *
O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.
Detail kurzuVytříbíme vaše smysly a rozebereme chuť piva na atomy. Naučíme vás dovednosti porotců mezinárodních soutěží.
Detail kurzuUvařte si vlastní pivo. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Naučíme vás to.
Detail kurzuTu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.